Gratis for de som er 16-23 år

Jeg sitter ofte i møter. Både i Asker syd og i Asker sentrum. Ja, til og med i Røyken har jeg sittet i møter. Og i noen møter, kanskje i alle, snakker vi om ungdommen. Vi må passe på ungdommen slik at de har et tilbud. Vi må legge til rette for ungdommen. Det blir så langt å reise og så dyrt for ungdommen. Det går jo ikke an for ungdommen å reise uten hjelp fra foreldrene, ungdommen kan ta buss, men det går jo knapt buss og korrespondanse er vanskelig for de som tjener penger på buss.

Og slik sitter vi og diskuterer ungdommen, buss, og vanskeligheter, uten ungdommer, og så blir ungdommene voksne og flytter fra Tofte, Filtvet, Røyken og Asker sentrum. Så er jo spørsmålet hva kan jeg egentlig gjøre for ungdommen. Jeg har jo som 50-åring ikke peiling på hva ungdommen liker, sier jeg, og tar meg selv i å mene at ungdommen er ett individ. Vel, ungdommer er jo selvstendige egenrådige mennesker som er litt mere utviklet enn forrige generasjon.

Og det jeg driver med av kulturtilbud i bokhandelen og ikke minst de bøkene jeg selger er jo svindyre med tanke på hvor sterkt økonomisk de mellom 16-23 år stiller. Jeg er jo fullstendig klar over at jeg nesten kan tilby hva som helst til ungdommen, men å forvente at de skal bruke 400kr på å se Lars Lillo synge Grieg sammen med Bugge er å forlange for mye av ungdommens økonomiske prioriteringer.

For det er vel få som er fattigere enn de som studerer, er i militæret eller går på universitet. De prioriterer neppe å bruke penger på å få oppleve et tretimers foredrag om David Bowie i bokhandelen. Men du verden for en kulturell øyeåpner det ville ha vært om man som 17 åring hadde fått brukt to timer på en Brazz Brothers-konsert man ikke visste eksisterte før man kom inn i bokhandelen.

Så hva kan jeg egentlig gjøre som kulturbokhandel for de som kanskje trenger impulser og påfyll de ikke visste de trengte. Jeg kan jo ikke tvinge noen inn på et bokbad. Og hvem under 40 vet hva et bokbad er. Skal jeg sitte i møter de fire neste årene for å planlegge hva jeg skal finne på for ungdommen? Klage på kollektivtilbudet? Vel, jeg skal det også.

Men det jeg kommer til å gjøre er å slippe inn alle mellom 16-23 år gratis på ALLE arrangement i 2022. Enten det er innendørs eller utendørs. Så er det kanskje en begynnelse for hva jeg kan bidra med, på veldig kort sikt. Jeg forventer ikke et rush av ungdommer, og det er vel få over 18 som kaller seg ungdom, men kanskje en tar turen, for ikke å snakke om to. Fire ville vært kanon, og kommer det åtte, er vi på rett vei. For om de er to timer i Bokhandleren på Tofte en kveld, så er det der de er akkurat da. Og det kan være så mye bedre enn så mye annet. Velkommen til alle som vil i 2022, til det som blir kalt frivillighetens år i Asker kommune

Velkommen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*